In Memoriam

Willy Bats († 2020)

Met grote verslagenheid vernamen wij het overlijden van Willy op 2 juni. Eind 2018 kreeg hij te horen dat hij ongeneeslijk ziek was. De enige redding was een beenmergtransplantatie via een donor. De donor werd gevonden en Willy ging er 100% voor. Hij wou helemaal genezen geraken. Eind maart ging hij, in volle Corona lockdown, de strijd aan. Eind april leek de transplantatie te zullen lukken, alle waarden waren zeer positief, maar het heeft niet mogen baten, eind mei keerde de therapie zich tegen hem. Willy werd 68 jaar.

Willy is lid geworden van onze vereniging in 1983. Als thematische filatelist en als werknemer bij busbouwer Van Hool was ‘de autobus’ zijn passie. Hij stelde ontelbare keren tentoon - de eerste maal in Lede in 1986 (74%). Door zijn leergierigheid en kennis bereikte zijn verzameling “De Autobus” na 30 jaar de top in de filatelie met een internationale gouden medaille in Taiwan 2016 (90%). Zijn laatste wapenfeit werd Brasilia 2017 waar hij eveneens goud (90%) behaalde.

Vanaf 2011 maakte Willy deel uit van ons bestuur en van 2016 tot vorig jaar was hij onze secretaris. Hij had al heelwat bestuurservaring bij de lokale club Arpo-Jarpo Lier waar hij sinds 1977 tot nu deel uitmaakte van het bestuur. En last but not least was hij als enige Belg een actief lid van de internationale Motivgruppe Kraftfahrzeuge en samen met zijn vrouw een trouwe deelnemer aan de jaarlijkse ‘Treffen’, elk jaar het hoogtepunt van deze internationale groep. Vele thematische tentoonstellers kennen Willy als een gewaardeerd jurylid in de thematische filatelie. Hij kreeg de medaille van provinciale verdienste in Antwerpen in 2018.

Het overlijden van Willy is een groot verlies voor onze kring en de thematische filatelie. Namens de vereniging Themaphila boden wij onze innige deelneming aan en bewaren de allerbeste herinneringen aan Willy.Marc Collage († 2005)

Beste Marie-Thérèse, Paul en Marijke, Jürgen en Mieke, Lieselotte en Robbe,
beste familie en vele vrienden van Marc hier aanwezig,
beste Marc,

Buiten schijnt de zon, maar hier binnen is alleen maar verdriet om iets wat we nog altijd niet kunnen geloven. De filatelisten hebben jou al een tijdje moeten missen op tentoonstellingen, beurzen en vergaderingen, maar dit zou allemaal maar van tijdelijke duur zijn. En dan gebeurt toch nog het onverwachte en blijven de vrienden met het gevoel achter dat ze geen afscheid hebben kunnen nemen.

In moeilijke omstandigheden heb je meer dan 10 jaar geleden samen met Florent Themaphila, de Belgische vereniging voor thematische filatelie, weer op het juiste spoor gezet. En daar draagt de vereniging nu nog altijd de vruchten van. Al die jaren zat je ook in het bestuur van Themafila-Wetteren, de Oost-Vlaamse afdeling van Themaphila, en werkte je mee aan het succes van de internationale competitieve tentoonstellingen van de thematische filatelie in Wetteren. Als jurylid op tentoonstellingen stond je voor iedere verzamelaar altijd klaar met uitleg of met een vriendelijk woordje.

Voor Sint-Gabriël, de vereniging van religieuze thema's, stelde je niet alleen het tweetalige tijdschrift samen, maar was je ook nog penningmeester. De "religie" was je meest geliefde thema, vooral dan je verzameling "Kerstmis in de folklore". Het laatste jaar, toen je noodgedwongen wat meer moest thuisblijven, was je bezig om je geliefde verzameling weer helemaal opnieuw op te zetten.

Op nationaal vlak was je niet alleen bestuurder bij de K.L.B.P., maar ook al sinds 1995 nationaal commissaris van de thematische filatelie. Je stond er bekend als een rustige, minzame man, geen tafelspringer, maar iemand die deed wat er moest gedaan worden, het echte vrijwilligerswerk zonder enige vorm van eigenbelang, maar ten dienste van de anderen.

Et tu étais un vrai commissaire nationale, parce que aussi à l'autre coté du pays tu avais beaucoup des amis, ici aussi présent. Ook in het buitenland werd je gerespecteerd, en enkele van je buitenlandse vrienden maakten de lange reis om hier van jou afscheid te komen nemen.

Bijna twee jaar geleden nam je met de steun en de sympathie van velen uit onze provincie ook nog het voorzitterschap van Oost-Phila op je schouders. Ook daar wou je de filatelie nog vele diensten bewijzen, maar je ziekte heeft er anders over beslist. En toch ging je door en bleef je bezig met alle verenigingen waar je verantwoordelijkheid droeg.

En nu ben je op weg voor je laatste reis. Zelf heb je er veel georganiseerd voor anderen en je vond het zo erg voor hen dat je dit jaar de uitstap naar het Zwarte Woud moest afgelasten.

Bedankt Marc, voor alles wat je voor zovelen onder ons betekend hebt, en tot weerziens, je vele vrienden hier zullen je missen…

Afscheidsrede in de kerk van Sint-Martens-Lierde door Koenraad Bracke