Korte Berichten Januari 2004

DAG VAN DE POSTZEGEL 2004 in HERENTALS

Alle leden van THEMAPHILA en de NVTF worden van harte uitgenodigd op de “Dag van de Postzegel” in Herentals op 14 en 15 februari 2005 (zie ook bericht in het vorige nummer). De Post zal op 14 februari aanwezig zijn met voorverkoop van “This is Belgium” en speciale afstempelingen. Uiteraard zullen er ook postzegelhandelaars hun waar aanbieden.

Organisator van deze manifestatie is THEMAKEMPEN, de kerngroep thematische filatelie uit de provincie Antwerpen onder de bezielende leiding van Renaat Nuyts. Deze laatste hoopt op een talrijke aanwezigheid van onze leden: zo zullen ze de weg naar Herentals al kennen voor de jaarlijkse gezamenlijke contactdag met de NVTF, die later op het jaar in september plaatsvindt. 

 

AUSTRALIA 2005

De gouden tijd van de internationale FIP-tentoonstellingen schijnt voorbij te zijn. Er worden er meer afgeblazen (Indonesië, Rusland, Zweden, …) als dat er nieuwe bijkomen. Alleen Spanje kan geen tien jaar wachten om zijn volgende internationale te organiseren. Daar is het succes op voorhand verzekerd, en de verzamelaars staan dan ook met vele honderden aan te dringen om er te mogen deelnemen.

Australië is natuurlijk andere koek voor Europeanen, behalve voor de landen van de Commonwealth. Daarom organiseert men daar een internationale met een beperkt aantal van 30 landen! Het valt zeer te betwijfelen of België daar ook zal bij zijn. Of misschien kunnen we de invloed van onze Kim eens laten gelden?

HANNOVER 2005

Of misschien moeten we bij gebrek aan iets anders dan maar eens deelnemen aan een nationale tentoonstelling in het buitenland, want daar zijn ook vaak buitenlandse verzamelingen toegelaten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de nationale in Duitsland in 2005.

Hannover wil nu zijn ervaring als “Messestadt” nu ook in de wereld van de filatelie gaan waarmaken. Van 2 tot 5 juni 2005 vindt daar in het Congrescentrum de nationale tentoonstelling plaats op niet minder dan 2800 vlakken. Er zijn 4 hallen voor de filatelie gereserveerd met een ruimte van 8000 m². Deze manifestatie valt dan net na de drukke meimaand (met EXPHIMO in Bad Mondorf, de nationale in Frankrijk en de multilaterale in Kerkrade).

PANDAHALLEN in LOOSDRECHT

De habitués weten het al: de eerste én de grootste filateliebeurs van Nederland vindt elk jaar in de Pandahallen in Loosdrecht plaats. Afspraak voor alle Nederlandse en Vlaamse filatelisten van vrijdag 23 tot zondag 25 januari 2004 in Loosdrecht!

GABRIËL EN SINT-BAVO

De Wereldbond van de Gabriëlgilde komt voor zijn congres van 15 tot 18 april in 2004 naar België. De locatie is schitterend gekozen: de gebouwen van Sint-Bavo (humaniora) vlak bij de Sint-Baafskathedraal. Er zullen heel wat thematisch-godsdienstige verzamelingen te bewonderen zijn (samen met voorverkoop van kapelletjes-zegels en speciale afstempeling). Themafila-Wetteren zal er ook zijn met zijn jaarlijkse thematische veiling.

Gent is een bezoek meer dan waard: het wordt er elk jaar mooier en mooier (en krijgt elk jaar meer en meer toeristen). Voor hen die er nog niet geweest zijn, een absolute must.