Collect@home

Hoe sla ik alle gegevens over mijn verzamelingen op?  
Hoe zet ik daar ook geluiden, foto’s en videobeelden bij?  
Hoeveel is mijn verzameling waard?  

Sommigen onder ons blijven alleen filatelist. De meesten zit het verzamelen in het bloed, niet alleen van postzegels en ander filatelistisch materiaal, maar ook boeken, CD’s, telefoonkaarten, munten, beeldjes, en ga zo maar door. We zijn niet alleen op zoek naar die prefilatelistische stempel met een adelaar, maar onze vingers jeuken als we op vakantie op een rommelmarkt een oud beeldje van een adelaar zien. En zo heb je na vele jaren het een en ander opgestapeld.

En dan komt de behoefte naar boven om al die memorabilia te ordenen en te catalogeren. Een fichebak is echter niet meer van deze tijd, dus moet alles op de computer. U kan natuurlijk zelf een database beginnen maken, zodat u later op elk onderdeel kan gaan zoeken en snel al uw verzamelobjecten terugvindt. Dit blijft op het scherm dan beperkt tot een droge opsomming van uw verzameling.

Er zijn ook kant-en-klaar-programma’s, en daar kan u dan eerst een demo van aanvragen. Die programma’s zijn meestal beperkt tot één verzamelgebied, bvb. voor uw CD-collectie, postzegelverzameling, enz.

Tot u collect@home te pakken krijgt. Eén van de vele, dacht ik, toen ik het demootje uittestte. Mar wat bleek: een totaal andere aanpak met onuitputtelijke mogelijkheden. Hier wordt volop gebruik gemaakt van de multimediacapaciteiten. Alle mogelijk stukken van uw verzameling kunnen in collect@home opgeslaan worden. En u kan zoveel verzamelingen aanleggen als u zelf wil, gaande van de filatelistische adelaars van mijnheer tot de ijsvogels van mevrouw, of de pokemons van de kleinzoon.

Bij elk stuk kan u niet alleen alle mogelijke gegevens invullen (waar gekocht, wanneer, aan welke prijs, in welke staat, identificatie, enz.), maar u kan ook afbeeldingen (via de scanner of van het net), geluiden en videobeelden en attachments toevoegen.

Met de krachtige zoekmachine heeft u met één tik op de toets de gegevens die u maar wenst. Via internet is het zelfs mogelijk om over gans de wereld uw items aan te bieden.

Tot voor kort was alleen de Engelse UK-versie verkrijgbaar, maar nu is er ook de internationale versie in het Engels (zodat u bvb. zelf de munteenheid kan instellen).

U kan zonder problemen de demo van het net downloaden op uw computer en het programma zelf eens testen. Er staan al zes verzamelgebieden met enkele stukken ingesteld. Als u het verbluffende resultaat wil zien, dan moet U zelf maar eens proberen er enkele stukken van uw verzameling aan toe te voegen.

En verder...

TECHNISCHE VEREISTEN

Windows 95 (of hoger)                 150 Mb harde schijf                       Muis
Pentium 166 (of hoger)                Windows Media Player                    Scanner

32 Mb Ram (beter 64)                Internet Explorer 5.5                                                                               kobra