Thematische Informatie
Tentoonstellingen

EXPHIMO 2003 - "Kraftfahrzeuge"

In 2003 vindt EXPHIMO 2003 later plaats dan ooit tevoren, maar dat heeft er alleen mee te maken dat Pinksteren dit jaar zeer laat valt. Van 7 tot 9 juni 2003 vindt nu al voor de 45ste keer de internationale tentoonstelling EXPHIMO plaats. Dit keer in samenwerking met de AG (Arbeitsgemeinschaft) Kraftfahrzeuge (auto's en andere voertuigen), die in 2003 haar 40-jarig bestaan viert. Zoals gewoonlijk gaat de tentoonstelling door in het Kurpark of Parc Thermal van het kuuroord Bad Mondorf.
De tentoonstelling is een nationale tentoonstelling met internationale deelname (minstens drie vlakken van 15 bladen).

In de eerste plaats worden verzamelingen rond het thema
" auto's " gevraagd, maar andere thematische verzamelingen zijn ook welkom.
Aanmeldingsformulieren zijn te verkrijgen bij:
Roger Thill, 8A rue du Baerendall, L-8212 Mamer (Luxemburg)
Inschrijven voor 31 december 2002!


ATA National Topical Stamp Show

Ook de Verenigde Staten van Amerika organiseert zijn jaarlijkse nationale thematische tentoonstelling. De VS zijn een groot land en de ATA is de grootste thematische vereniging van de wereld, maar toch nemen er aan deze tentoonstelling maximaal slechts enkele tientallen (25 in 2002) thematische verzamelingen deel. Dit is bijvoorbeeld heel wat minder dan op een nationale tentoon-stelling in België.
Toch is het zeker de moeite waard om - als u ooit van plan bent om naar de VS te gaan - de nationale thematische tentoonstelling te bezoeken. Daar heeft u de kans om internationale contacten op te bouwen, zowel met exposanten als met handelaars. Het kan uw verzameling een totaal nieuwe stimulans en nieuwe invalshoeken geven.
De volgende National Stamp Show vindt plaats van 27 tot 29 juni in Denver (Colorado).
Inschrijven kan nog tot 14 april 2003.


THEMATICA 2003

In het laatste weekend van juni, nog net voor de zomervakantie, gaat op 28 en 29 juni de THEMATICA-tentoonstelling door. In Engeland zijn er niet zoveel thematische exposanten. Na Frankrijk 2 jaar geleden en Nederland vorig jaar worden nu een aantal verzamelingen van Themaphila uitgenodigd. De Engelsen hebben sinds EUROTHEMA in Wetteren contact gehouden met de Europese thematische verenigingen op het vasteland, en proberen op die manier hun thematische tentoonstelling nieuw leven in te blazen. Wie gaat er mee naar Londen om de Vlaamse kleuren te verdedigen?


PROBOTEN 2003

In juni 2003 zal het zeven jaar geleden zijn dat een club uit het Vlaamse deel van Brabant de provinciale competitieve tentoonstelling van de provincie Brabant (inclusief Brussels gewest) organiseerde. Het is de vereniging " De Postiljon " van Boortmeerbeek die op 28 en 29 juni 2003 een totaalprogramma aanbiedt: voorverkoop (alleen op 26/6), nationale ruilbeurs, competitieve tentoonstelling en diverse stands en randactiviteiten. Meer daarover is te vinden op de website van deze actieve vereniging:
http://home.tiscali.be/depostiljon
De tentoonstelling vindt plaats in de Sporthal van Boortmeerbeek (Sportveldweg 6).
Er is alleen de voorverkoop met speciale afstempeling van de Europazegel, maar ook van de reeks " Natuur ", nu met aandacht voor " mineralen ".
Inschrijvingsformulieren voor deze tentoonstelling aanvragen bij:
Ida Van Rillaer, Kwijtveldstraat 26, 3190 Boortmeerbeek ida.vanrillaer@yucom.be
Inschrijven voor 31 januari 2003!


ROTHNACUM 2003

De postzegelkring " Renaix-Philatélique-Ronse " bestaat 70 jaar en dat moet gevierd worden. Daarom organiseren zij op 5 en 6 juli 2003 de provinciale competitieve tentoonstelling van de provincie Oost-Vlaanderen.
Ook zal een boek uitgegeven worden: 'De Postgeschiedenis van Ronse'. 300 jaar postgeschiedenis wordt hierin beschreven en geïllustreerd met talrijke afbeeldingen van oude documenten, brieven en postgebouwen. (Bij voorintekening aan de prijs van 27 Euro).
De tentoonstelling gaat door in het Cultureel en Ontspanningscentrum in de Nieuwebrugstraat in Ronse.

Inschrijvingsformulieren kunnen aangevraagd worden bij het secretariaat van de postzegelvereniging:
p.a. Marie-Claire Meersschaert, Zonnestraat 128, 9600 Ronse
degrange.louis@yucom.be
Inschrijven voor 15 maart 2003!


Dag van de Postzegel & Jeugdfilatelie

De Hamse Filatelieclub slaagt er in 2003 opnieuw in om een voorverkoop te organiseren, nu van de bijzondere postzegeluitgiften
" Jeugdfilatelie " en " Dag van de Postzegel ". Ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag en onder het voorzitterschap van Themaphila-lid Luc Van Bogaert krijgt Hamme dus na de provinciale tentoonstelling van enkele jaren geleden dus opnieuw een grote filatelistische manifestatie binnen haar muren.
De uitgifte " Dag van de Postzegel " besteedt aandacht aan mail art, een wel bijzondere manier van postverzending.
Op zondag 18 mei gaat er in Hamme een provinciale jeugddag door, met allerlei animatie (ook voor hen die nog jong van hart zijn).
Plaats: Sporthal " De Wuiten ", Jules Vincartpark, 9220 Hamme.


LIMBUFILEX 2003

In Vlaanderen bijt Limburg de spits af met een eerste provinciale tentoonstelling van 2003. Op 29 en 30 maart 2003 vindt opnieuw een LIMBUFILEX plaats. Voorlopig zijn er een 30-tal verzamelingen aangemeld. Daarvan vormt de thematische filatelie ook nu weer met een 8-tal verzamelingen de grootste groep.
Op deze voorverkoop van het Rode Kruis zijn de verzamelingen " Rode Kruis " goed vertegenwoordigd, zowel in de thematische filatelie als in de open klasse. Maar hoe kan het ook anders met Guido Van Briel als motor achter de tentoonstelling.
Andere thema's die aan bod zullen komen zijn: Duiven, Hundertwasser, Scheepvaart, Glas, Skisporten, Milieubescherming, Scoutisme, …
De tentoonstelling wordt opgefleurd met allerlei herinneringskaarten, uitgegeven bij speciale gelegenheden.

Wanneer? 29-30/3/2003
Waar? O.L.V.-Visitatie-Instituut, Diestersesteenweg 3, Leopoldsburg


Duits Kampioenschap van de Thematische Filatelie

Osnabrück is een begrip bij de Duitse thematische filatelisten. Elk jaar is er in september een belangrijke postzegelbeurs, al dan niet met een (competitieve) tentoonstelling. Het is dan ook meer dan normaal dat de allereerste Duitse Kampioenschappen van de Thematische Filatelie in Osnabrück plaatsvinden.
Hiermee lopen de Duitsers al vooruit op de wereldkampioenschappen van de filatelie. Daar zou men - net zoals op de wereldkampioenschappen van sport of op de Olympische Spelen -alleen nog aan de eerste drie een medaille uitreiken: goud, zilver en brons. De FIP heeft al aangekondigd dat er in de thematische filatelie zal ingedeeld worden volgens grote themagroepen.
Om deel te nemen in Osnabrück moet u zich kwalificeren in één van de volgende 8 grote themagroepen:
· kunst en cultuur
· geschiedenis en organisaties
· transport en verkeer
· sport
· techniek en natuurwetenschap
· planten, bomen en ecologie
· wilde dieren
· landbouw en huisdieren
Men kan zich vragen stellen bij de onderverdeling in groepen: sommige groepen zullen veel aanmeldingen kennen (bvb. transport met o.a. treinen en scheepvaart, of wilde dieren met o.a. vogels), andere groepen zijn heel beperkt (bvb. Landbouw)
In elk van die groepen worden de 8 verzamelingen met de hoogste beoordeling vooraf toegelaten. De drie eerste van elke themagroep - zoals beoordeeld in Osnabrück - krijgen dan hun gouden, zilveren en bronzen medaille. De 8 gouden medailles komen dan in een soort van superfinale.
Daarnaast zullen er nog 3 andere wedstrijden zijn: één in de open klasse, en twee met één-kader-inzendingen.
Plaats: Stadthalle Osnabrück
Datum: 26-28 september 2003
Aanmeldingen bij: Reiner Hofmann, Kurfürstenstr. 12A, D-12105 Berlin
Aanmelden voor: 30 april 2003

terug naar boven