Thematische Informatie
Tentoonstellingen

ECTP 2006 in Essen ( 4 - 6 mei 2006)

Het gaat niet overal even goed op de Duitse postzegelbeurzen: de concurrentie is groot en elke beurs probeert originele initiatieven uit. Essen wordt het Mekka van de thematische filatelie. Voor de eerste keer gaan daar de Europese Kampioenschappen van de Thematische Filatelie door. Er zijn 8 thematische categorieën: elk Europees land mag voor elke categorie een deelnemer gestuurd worden. De 10 deelnemers met de hoogste quotering op een eerdere FIP-tentoonstelling in elke categorie worden aangenomen. Toch zullen er sowieso per land minstens 2 verzamelingen aangenomen worden.

Voor België zijn voorlopig de volgende verzamelingen ingeschreven:
1. Yvette GOUBEL, Fondations et developpements monastiques en Occident
2. Mark BOTTU, If you want to be my disciples… Monastic life; its past and future
3. Jean-Pierre SUYS, Tennis-De Witte Sport-Le Sport en Blanc
4. Yannick DELAEY, The Railways, we need you
5. Johann VANDENHAUTE, From Abacus To Laptop
6. Guy VANHAELEWIJN, Les Elephants-Derniers survivants des proboscidiens

Nu meer dan ooit is de beurs van Essen een bezoekje waard. Normaal moeten daar de beste thematische verzamelingen van Europa te zien zijn. Er wordt per categorie voor de eerste drie goud, zilver en brons gegeven (of voor de 8 categorieën in het totaal 24 medaillewinnaars). Eén verzameling krijgt dan de "Grote Prijs van de ECTP".

 

ESPANA 06 (7 - 14 oktober 2006)

De kogel is door de kerk: men heeft eindelijk beslist waar en wanneer de internationale FIP-tentoonstelling ESPANA 06 zal doorgaan. Spanje organiseert de ene na de andere internationale tentoonstelling en blijkbaar was er meer dan één stad kandidaat om de volgende in te richten. De keuze is op Malaga gevallen: van 7 tot 14 oktober 2006.

Zoals wel meer gebeurt in Spanje voor nationale tentoonstellingen zal alles zich afspelen op verschillende locaties:

 • Alameda Principal: de filatelistische tentoonstelling
 • Plaza de la Marina: de klasse "filatelistische lietatuur"
 • Calle Marqués de Larios: 60 à 80 handelarenstands
 • Plaza de la Constitución: de Post, logistiek, andere filatelistische stands
 • Plaza de las Flores: het Erehof
 • Paseo del Parque: filatelistische verzamelingen (jeugd)
 • Calle Alcazabilla: overige verzamelingen
 •  

  BELGICA 06 ( 16 - 20 november 2006)

  Oorspronkelijk was BELGICA 2006 voorzien als een internationale FIP-tentoonstelling voor de jeugd. Daar zijn nu de thematische filatelie, de open klasse en de één kader bijgekomen. Omdat er geen misverstand zou bestaan: deze klasse thematische filatelie zal volwaardig beoordeeld worden door internationaal erkende FIP-juryleden, zoals op elke andere FIP-tentoonstelling. Dat betekent dat het resultaat ook meetelt voor eventuele verdere internationale deelnames.
  Voor de thematische klasse zouden ongeveer 500 à 600 vlakken voorzien zijn (zoals meegedeeld in TC-News), en dat zou neerkomen op een 80-tal thematische verzamelingen. Dat is weliswaar iets minder dan op BELGICA 2001, maar nog altijd meer dan de gemiddeld 50 thematische verzamelingen die op andere internationale tentoonstellingen te zien zijn. In 2001 waren we met meer dan 20 Belgische deelnemers.
  Hopelijk zullen er ook nu heel wat Belgische verzamelingen deelnemen. Het is bekend dat er wegens het hoge kostenplaatje niet zoveel internationale FIP-tentoonstellingen meer zijn, waar men met zijn verzameling thematische filatelie kan deelnemen.
  Maak ook wat reclame bij uw thematische vrienden in het buitenland. Daar is het nog niet altijd duidelijk dat het hier om een volwaardige deelname met beoordeling gaat (en niet een experimentele klasse zonder beoordeling, zoals sommigen nog altijd denken). De meeste van de laatste FEPA- en FIP-tentoonstellingen kenden een overboeking zodat dit extraatje voor de thematische filatelisten meer dan welkom is. Zorg dus dat u er snel genoeg bij bent.
  Bulletin nr. 1 met deelnemingsformulier (met artikel over André Buzin) kan aangevraagd worden bij de redactie van Themaphila, of bij de organisatie van BELGICA 2006, Pro-Post, p.a. E. Walschaertsstraat 1, B-2800 Mechelen (infor@belgica2006.be).
  Meer informatie ook op de website: www.belgica 2006.be

  Deelnemingsformulieren moeten ten laatste op 30 november 2006 bij de nationale commissaris tentoonstellingen zijn: James Van der Linden, B.P. 1, B-4837 Baelen (of voor de Nederlanders: Cees Janssen, Timmermanshove 29, NL-2726 DX Zoetermeer, cees.j.e.janssen@hccnet.nl )

  terug naar boven