Neem deel aan Eenbladwedstrijd op 24 oktober 2020 te Ganshoren!
     
     Even voorstellen  
   
     Agenda  
   
     Verslagen  
     
     Eenbladcompetitieve  
     

 

Ooit al gehoord van een eenbladcompetitieve?

Elk initiatief, hoe klein ook, om een beginnende verzamelaar (dus niet alleen jeugd) eens de kans te geven om te proeven hoe een thematische of open-filatelie competitieve verzameling in elkaar zit, moet zonder enige twijfel gesteund worden.

Met deze pop-up/mini-competitieve kunnen verzamelaars eens een éénbladverzameling of zelfs twee, vier of acht bladen opmaken en ervaren hoe gemakkelijk of hoe moeilijk het is om een klein deeltje van een verzameling op papier te zetten en zo te zien wat kan en niet kan. Het is een poging om de drempel naar de regionale of pre-competitieve tentoonstelling zo laag mogelijk te houden. De kans dat als je regionaal tentoonstelt en je hele verzameling bij de eerste deelname van de kaart geveegd wordt, wordt hierdoor zeer klein en het toont de inzender de juiste richting aan welke weg hij kan volgen naar een succesvolle deelname.
Op die manier kunnen we elke verzamelaar belangeloos en objectief bijstaan, informeren, begeleiden, kortom helpen om zo eventueel later een waardevolle verzameling op te bouwen volgens de geldende regels van de thematische of open-filatelie. Elke raad, opmerking of informatie die gegeven wordt moet beschouwd worden als opbouwend en we hopen dat het zo ook over komt. Dus geen kwestie van afbrekende en ontmoedigende kritiek. Niemand heeft daar baat bij. De gegeven boodschap moet positief ontvangen worden. Niemand schiet in de roos bij zijn of haar eerste schuchtere poging, het is dankzij bijsturen en begeleiding dat het volgende keer beter en gemakkelijker zal gaan. De deelnemer wordt er eigenlijk op gewezen dat een kader bestaat uit 16 van zulke éénbladen, een belangrijk element om te kunnen starten in een officiële tentoonstelling met competitief karakter.
Deze eenbladcompetitieve is een ludieke organisatie, zonder zware reglementering, veel is toegelaten… als er maar deelgenomen wordt door nieuwe en startende leden. Bij het beoordelen zijn we zeer mild en kijken we enkel of de inzending voldoet aan de belangrijkste criteria zijnde; per blad drie of meer verschillende filatelistische of postale elementen (voor open filatelie: verzamelobjecten ) gebruiken. Tweede criteria is de ervaring; voor een niet beginner zijn we iets strenger. Ook als de inzending al heeft deelgenomen in een vorige editie dan moet de inzending dubbel aantal bladen hebben (bv 2 bladen wordt 4 bladen).

Onze vereniging Ke.The.Fil startte met dit initiatief in 2011. In sommige andere landen zoals Nieuw-Zeeland bestaat dit concept ook maar wordt daar 'halve-kader'-competitieve (acht bladen) genoemd. Als vereniging begeleiden we thematische en (nu ook) open-filatelie verzamelaars. Alle nieuwe bladen worden besproken tijdens de maandelijkse KeTheFil-vergaderingen en kan er in detail bijgestuurd worden. Oh ja, het enige competitie-element aan deze eenbladcompetitieve is een wisselbeker geschonken aan de vereniging met de meeste en beste deelnemingen in clubverband.
Zin om eens deel te nemen? De 5de editie zal door gaan op 24 oktober 2020 tijdens de regionale competitieve te Ganshoren in "de Zeyp".

 


Belangstelling ? Neem contact op met ...

Yves Pauwels
Tel : 02 452.33.85
Mobile :
Email: yvesjean.pauwels@proximus.be